Wykonywanie domowych przetworów - zajęcie zwłaszcza pochłaniające czas latem

Już od dawna wiadomo, że wspaniałe konfitury, które jesteśmy w stanie jeść w czasie zimowych wieczorów przyrządza się w szczycie okresu letniego, kiedy plonów jest najwięcej.




Błonnik na zdrowie
Opracował: Centrum Naturhouse
Podpatrzone na: Centrum Naturhouse
Dużo osób samodzielnie zajmuje się przetwórstwem, ponieważ chciałoby naturalnie zimą radować się rozgrzewającym sokiem z malin czy dżemem z wiśni. Przygotowanie tego typu przetworów potrzebuje oczywiście pracy i czasu, ale również wykorzystania odpowiednich instrumentów, dzięki którym zdecydowanie łatwiej realizuje się indywidualne zadania. Nie są one drogie i zdołamy nabyć je w wszelkim markecie.

Istnieje bonus dla osób, które szukają dodatkowych materiałów - zobacz info (http://snmw.pl/) tutaj! Odnosi się ono do omawianego tutaj tematu.

Jeżeli zatem zamierzamy zaprawiać owoce czy warzywa dobrze jest o tym pamiętać. Dla osób ceniących komfort rzecz jasna najlepsze będą sklepy internetowe, w których także je wyszperamy.


facet przygotowujący mięso do wędzenia
Opracował: Municipal Archives of Trondheim
Podpatrzone na: http://www.flickr.com
Tworzenie domowych soków do herbatki jest niezaprzeczalnie najdoskonalszym rozwiązaniem, jeśli mamy nadwyżkę owoców. Trzeba przyznać, że w licznych ogrodach maliny, porzeczki czy też truskawki dojrzewają w wielkich porcjach, skutkiem czego robienie z nich soków jest najlepszym sposobem, by się nie zmarnowały. W tym celu najlepiej sprawdza się garnek do soku garnek do soku, który postawiony na rozgrzanym piecu w krótkim czasie przetwarza owoce, na gęsty, słodki sok do herbaty. W zasadzie posiadając tego typu sprzęt nadzwyczaj upraszczamy sobie pracę. Wystarczy napełnić sokownik sokownik ukochanymi owocami i wlać wodę.




sokownik
Opracował: webbgun
Podpatrzone na: http://www.flickr.com
Potem należy pamiętać o szczelnych zakrętach i porządnych słoikach, żeby w toku leżakowania w piwnicy soki się nie zepsuły.


Należy przyznać, że tego rodzaju przetwory smakują najdoskonalej. Warto poświęcić na to czas.
23/01/15, 07:27
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.